Friday, January 25, 2013

Te bus musu pirmais ieraksts. Pie datora tiekam reti! Izbaudiet! Ja slinkums lasit - apaksa ir bildes.. Tas ari izsaka loti daudz!

Celojums uz...

12. janvari vel pedejie sagatavosanas darbi - pedejas potes, pedejie pirkumi... Ta ka isti nezinam, kam gatavoties, esam sagatavojusies visam. Vai tur bus dzeramais udens? Vai trur bus tualete? Vai tur bus kur nomazgaties? Vai skoleniem bus gramatas? Vai viniem bus kur rakstit? Vai tur bus tafele? Bezgaligie jautajumi.. Beigu gala daudzas lietas mes nekludijamies, bet dazas lietas aizsavam galigi greizi.
Lidojam caur Sambulai (lidosta pilnigs bardaks). Uz jautajumu: "Ja iziesim no lidostas transfer zonas, vai mes viegli tiksim atpakal?", mums atbildeja: "Yes, em, no, em, I don't know". Pie istas skaidribas nenonakusi, tomer devamies uz Sambulas centru (jo starp lidojumiem bija 20 h). Atpakal tikam - viss ok.
Tad lidojums uz Abu Dabi. Salidzinajuma ar Turcijas haosu, te viss skita briniskigi. Aviokompanija uzzinadami, ka mums starp lidojumiem atkal vesela nakts starpa, mums izsniedza vakarinu un brokastu kuponus. Tas luk ir serviss.

Ierasanas Nepala. Pirmie iespaidi.

Katmandu izkapjot no lidmasinas, it ka parbaudija bagazu, bet kad mes nacam, parbauditajs bija izgajis. Mes vienkarsi izgajam cauri. Bet kad parbauditajs atgriezas, atkal vareja parbaudit. Mus pie lidostas jau sagaidija sarunats taksis, kas mus nogadaja viesnica.. Uzmeta somas uz jumta, bisku pieseja. Kad mes gribejam piesiet labak, vins tik mus iebidija taksi, teikdams: "It's ok, no problem". Brauciens bija galvu reibinoss piedzivojums, gan tiesa gan parnesta nozime. Tiesa, jo no brauksanas manieres, gazu daudzuma (apsaubam, ka vini jebkad ir dzirdejusi vardu savienojumu auto tehniska apskate), slikto celu (lai tik kads te pasudzas, ka Latvija slikti celi) del sametas nedaudz nelabi. Bet parnesta nozime galvu reibinaja viss redzamais un dzirdamais. Auto, velo, mopedi, cilveki, govis, vistas un viss cits, kas kustas, parvietojas pa celu viena plusma. Celazimju nav, luksaforunav, visi pipina un lamajas, ta sadalidami vietu uz cela. Viss seit notiekosais skita nereals. Uz ielam cilveki kurinaja ugunskurus, kava lopus, tirgojas, spelejas, vienkarsi sedeja... Tik daudz dazadu ainu, kuras pat nevar aprakstit vai nofotografet.
Vakara devamies pastaigaties pa pilsetu. Viesnicas darbinieki mums teica, ka tas neesot bistami. Ta nu mes devamies, cerot, ka atgriezisimies atpakal viena gabala. Viss bija jau labi, vienigais joprojam viss likas nereali. Satumstot uz ielam nav apgaismojuma - vienigais apgaismojums ir no tirdzniecibas vietam. Bet ari tas ir nepastavigs, jo elektriba dazreiz ir un dazreiz nav. Ielas tumsa izskatijas vel baisak - cilveki, transporta lidzekli, dzivnieki... Turistiem skiet saja pilsetas dala tiesam nav bistami (par spiti tam, fotoaparatu ara vel nevilkam), jo turisms ir galvenais ienakumu avots. Mums piesejas tikai taksisti, tirgotaji un diedelejosi berni..
Nakamaja rita ar autobusu devamies uz 200 km attalo Pokaru (cela pavadijam 7 stundas!). Pokara pavadijam 3 dienas... Mums bija sagatavota programma (neliela valodas un kulturas apmaciba), pilsetas apskate. Brivaja laika klainojam pa ielam. Viss, kas ieprieks mus parsteidza, nu jau saka skist normals. Musu milakais izteiciens ir "Kapec ne?". "Kapec lai govs neguletu cela vidu? Kapec ne?" (starp citu par govs nogalinasanu saja valsti draudz cietumsods, jo govis iemieso dievu). Elektribu sava viesnicas istaba pieredzejam divreiz. Bet par spiti tam mums bija televizors! Ir loti daudz fun facts, ko visu pat nevar uzskaitit.

Jaunas majas..

Pec 3 dienam devamies uz savam  jaunajam majam. 20 min augsa stava kalna (es vispar brinos, ka tas mazas, sagrabejusas masinites tiek augsa), tad 5 min leja pa staviem akmens pakapieniem un 150 gadu sena pagatne. Dzivosim neliela maja (3 istabinas un virtuve, kuts un pagalms) ar darzu.

Mamma un tetis

Musu "mamma un tetis" ir ap 45 gadu veci (izskatas ka 80), dzivo lauku dzivi, nemaz nesaprot angliski, bet ir loti jauki un viesmiligi. Viniem ir 3 bifeli, 2 govis, vistas, 3 kazas (visi lopini tuse pa vienu improvizetu kuti, pa dienu tiek izlaisti). Mamma ar teti smagi strada, jo visu dara ar rokam. Tetis no rita dodas cirst malku (ar cirvi un sirpi), tad blukus no stava kalna nes uz majam. Mamma visu dienu strada ar dzivniekiem, taisa est, nes udeni no pumpja, kas ir leja no kalna.

Musu istaba

Mums ir sava istaba ar 2 gultam. Ilgi nacas gultu izveleties, jo abas ir vienlidz cikstosas, sagrabejusas un balstas uz akmenu kaudzitem. Istaba tiribu sen nav redzejusi, bet viniem ir cita izpratne par kartibu. Istaba ir neliela spuldzite.  Elektriba bija pirmaja un otraja diena, bet tagad to jau 3 dienas neesam redzejusi (bet par spiti tam musu vecakiem ir televizors). Saule aust 6.30 un riet 18.30 - pec sis gaismas ari dzivojam. Logiem nav stiklu - tikai restes, no rita no griestiem  pil kondensats. Istaba nakti ir temperatura ir tada pati ka ara (ap 6 C), bet mes esam priecigi jo pa leto nopirksm 2 dunu gulammaisus. Iesana istaba ir vesels piedzivojums, jo durvis ir looooti zemas (1,5 m).. Martinam ir gandriz japietupjas lai tiktu ieksa, bet es regulari sasitu galvu..

Virtuve un ediens

Virtuve ir viens plaukts un sturi iemureta krasnina, bet principa izskatas pec nedaudz apmureta ugunskura, sezam uz zemes, trauki ari uz zemes.. Virtuve nedrikst vilkt kurpes (kaut gan mamma un tetis kurpes parsvara nelieto). Traukus nedaudz paskalina, ja vispar slauka, tad cepure.. Ediens mani sakuma sausminaja. 2 x diena risi ar kariju (dazada satura merci). Un vienreiz pascepta maize-pankuka ar medu un skola nudelu zupa vai kas cits. Karijs gatavots no darza veltem (kukuruzas, pupam, ingvera, cili, kautka lidziga kartupeliem un citam lietam, ko mes nezinam). Pirmaja reize es to ieedu un man naca raudiens.. Tie kas mani (Betu) pazist zina, ka pa lielam nav tadu lietu, ko es needu, bet tas bija kaut kas... Loti sals un loti ass... Tad skita, ka 10 nedelas to izturet nevaresu. Martinam gan patik mazliet ass ediens, tapec vinam nelikas tik briesmigi. Tagad par laimi esam pateikusi, ka nevaram est tik asu, tapec pie ediena esam pieradusi un nu jau tas skiet pat loti garsigs! Mes edam dikti daudz un mums ir iepaticies vinu esanas grafiks. No rita celas 6.00, iedzer teju. Tad 9.00 daal baat. Tad uz skolu. Skola nudeu zupa. Majas pasceta maize un ap 19.00 daal baat. Tiesam veseligi! Udeni varam vai filtrejam caur savu jauno filtru (paldies milie kursabiedri). Esam sveiki un veseli. Musu celojumu arstu-konsultantu sejienes higiena vestu izmisuma. BET par spiti tam skiet, ka esam veselaki neka atbraucam! Es esmu izarstejusies no diezgan smagas saaukstesanas, kas man bija celojot uz Nepalu, bet Martins skiet ir izarstejies no sava ilgstosa klepus.

Tualete

Viens no lielakajiem piedzivojumiem te ir tualete. Nepala parsvara pieejama tikai sausa tualete un nav tualetes papira. Te visu dara ta - ir spainis ar udeni un kruka. No krukas lej udeni un apmazgajas :D Starp citu, valstis, kur lieto sadu tehniku uzskata, ka lietot tualetes papiru ir nehigeniski, jo visi su... tur pat vien paliek.. :D Mes pie ta pierodam pamazam. Mums joprojam ir tualetes papirs, bet to ir gruti lietot, jo ja to iemet poda, tas aizsere visu sistemu.

Majas dzive

 Majas mes meginam palidzet mammai un tetim (nest udeni, kurinat, lobit kukuruzas).. Bet gruti ir saprast ko un ka darit ja isti nevari sarunaties. Aktivi macamies nepaliesu valodu un jau varam kaut ko saprast. Loti liels prieks brizos, kad mes no zimju valodas iemacamies kadu jaunu vardu! Majas viss tiek darits mums skietami nehigeniski. Kuti mez ar rokam, traukus slauka cepure, edienu taisa uz gridas utt. Bet par spiti tam, mes esam laba forma un jutamies lieliski. Katru dienu pamostoties un izejot ara paveras briniskiga ainava uz kalniem un ezeru un apkart lidinas un dzied putni (Martinam loti patik putni).

Dienas gaita

Tatad mes celamies 6.30 vai 7.00. Padzeram teju, lasam Bibeli un pavadam laiku lugsanas, palidzam mammai majas soli. 9.00 daal baat. Un uz skolu. Gajiens uz skolu ir kadas 30 - 40 mil kalna augsa un leja, par ko mes esam sajusma - loti skaista daba un laba fiziska aktivitate! Lidz sim katru dienu mums ir 5 stundas, tapec skola beidzas ap 15:00 un tad lena gaita ejot pec 16:00 esam majas. Palidzam mammai un tetim majas darbos un daram savas lietas - lasam gramatas par anglu valodu, lasam savas gramatas, rakstam dienas gramatas u.c. Vakara paedam vakarinas kopa ar gimeni un jau ap 20:00 ejam gulet. Seijienes dienas ritms mus loti apmierina.

Iespejams izklausas diezgan briesmigi un ta it ka mes nemaz to visu neizbauditu, BET PATIESIBA TAGAD, KAD ESAM PIE VISA PIERADUSI, MUMS VISS MUSU JAUNAJAS MAJAS IR PATIESI IEPATICIES. It ipasi mamma, kas ir loti smiekliga. Vina mums desmitiem reizu megina kaut ko skaidrot, bet ja saprot ka nesaprotam, sak smieties.. Ta mes jautrojamies vakaros virtuve pie iekstelpu ugunskura edot daal baat. Par musu gimeni drosi vien vel rakstisim :) Un tapat par skolu un citam lietam uzrakstisim velak.




''Sveram'' somu Katmandu lidosta.

Somu ''uzraugs''

Lidostas personals.

Katmandu mus mili sagaida . :D Miljons piedavajumu ar taxi, hotel, cheap price.

Katmandu posts.
Lidosta gimenes sagaida savejos.


Katmandu ielas.

Katmandu pa ielam staiga karaviri ar automatiem.

Katmandu. Puika sildas pie ugunskura.

Cela uz Pokharu. Mums gan bija lielaks transporta lidzeklis. :)

Vietejais tirgus kada ciema.

Pokhara. Vietejais.

Ui, govis nepaliesiem ir tik svetas, ka nogalint to var ielikt cietuma. Tapec tas brivi var staigat pa ielam un apstadinat satiksmi. 

Ar elektribas nodrosinasanu gan ir problemas. Dazreiz ir un dazreiz  nav.

Kopa ar musu mentoru baudam vietejo edienu.

Tradicionalas nepaliesu dejas un dziesmas.


Vietejie vakara sildas pie ugunskura.

Bijam International Mountain Museum. Bilde: skabekla baloni. 

Skats no musu viesnicas loga, kur palikam 3 naktis.

Tas pats kalnu muzejs. Iespaidigs, ja salidzinam, piemeram, ar lidostu. :)


Pokharas ielas.

Vietejie Pokhara, labprat bildejas. :)

Onkulis kaut ko doma. :)

Vieteja gimene. Bija pozitivi noskanota.



Pokharas centrs - tirgus.

Veltijums Elizabetes tetim. ;)

Pokharas ielas berni brivi osta limi. :(

Pulis cilveku gaida rinda pie fizioterapeita, kurs atbraucis no Katmandu un pienem vizites par brivu. Dazi gaida rinda jau no pusnakts.

Akurati sakramets. :)

Vieteja iedzivotaja.

Ir iespeja iemeginat vietejo laivas.

Izmeginam vietejo edienus.


Restorans ar balkonu un skatu uz ezeru.

Paragliding - loti populara aktivitate musu ciema - Sarangkot.

Musu gimenes kazina.

Te mes dzivojam. :)

Pa celam uz skolu. Par ainavu nesudzamies. :) Principa musu cels uz skolu ir vienkarsi fantastisks, kalni, ielejas, mezi, ezers, klintis, putni, saule, super. :)
Pa celam uz skolu.

Pirms dazam dienam lija lietus, tapec kalni ir noklati ar sniega kartu.

Elektriba musu majas ir reti. Lai lasitu vai rakstitu jaiztiek ar sveci vai pieres lukturi. Musu majas lievenis.

Pa celam  no skolas.

Pa celam no skolas.

Vakarinojam kopa musu gimeni - mammu un teti. Edam Dhal Bhat (nepaliesu tradicisonalais ediens, ko edam 2x diena).

Vietejie puikas (musu gimenes radinieki, dzivo kaiminos) iet ar mums kopa uz skolu. :)

Macchapurcha 3700m, mmm, ka gribetos tur uzkapt. :)

Te Beta ar mammu un puikam pirms iesanas uz skolu. :)

Sis ir musu udens iegusanas avots, te ari mazgajam drebes. Avots atrodas netalu no musu majas, leja pa kalnu.

Stradajam, lobam kukuruzu. 

Mazais kazlens ir tads milumins. :)

Musu saimnieciba.

Musu saimniecibas iemitnieki. Dazreiz kopa ar gimeni keram vistas un gailus, lai vinus ieliktu buros.

Pa celam, kapjot kalna.

Beta ieskauta bambusos. 

Paraplanierists.

Interesants auglis, kuram uz lapam ir erkski.

Maja Sarangkota.

Mamma taisa brokastis.

Mamma virtuve.

Atkal stradajam-lobam kukuruzu.

Un redz ko dabujam launaga. :)


Daudzas sievietes Nepala nesa loti lielus smagumus. Vel neesam sapratusi, kapec tas ta.

Ta luk, paldies par interesi, ja esi izlasijis lidz sai vietai. Velak bus vel. :)



10 comments:

  1. Ak, ak, ak, cik super skaistas bildes! Un kalnu bildes - lieliskas! Un man kā antropologam jau ļoti interesanti šķiet viss, ko piedzīvojat, kā redzat cilvēkus un to, kā viņi dzīvo. :)

    Skaujas!

    ReplyDelete
  2. Pediatrs man saka, ka bērnam labāk mazgāt dibenu nevis slaucīt! Tā, ka jums arī būdiņas daļa ir veselīga tur tālumā. Gustavam patīk kādu laiku dzīvot plikam, viss apžūst un cilvēkbērns laimīgs. Varbūt varat izmēģināt ;)

    Bildes tiešām fantastiskas! Pozitīva skaudība par skaistajiem skatiem. Novēlu jums atrast laiku arī pakāpelēt!

    Man radās trīs ļoti svarīgi jautājumi:
    1.Jums uz grīdas ciemos nenāk dzīvnieki - rāpuļi, ložņas un vissvarīgāk - vardes?
    2.Vai jums ir atklāta recepte, kā viņi taisa maizi/pankūku?Varbūt var padalīties?
    3.Kā jums iet skolā? Kāda ir vide? Skolēni? (Ticu, ka tas tiks atklāts kādā no nākamajiem stāstiem, bet es jau nevaru sagaidīt ;) )

    Sveiciens no visiem Narvaišiem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Nevienu vardi neesam redzejusi, jo ir ziema un esam diezgan augstu vjl. Katru vakaru gan pa jumtu ir zurku skrejiens (paris reizes pat redzejam.. Liela, resna, bet diezgan jauka ruda zurka uz mums bezkaunigi blenza no sienas augsas.. emm sienas ar jumtu savienotas tikai atseviskas vietas :D ). Vel atradam lielu septinkajainu zirnekli. Martins iznesa ara, bet pec 2 dienam sis bija jau atpakal.
      2. Man skiet ka pankuka ir diezgan vienkarsa. Milti, ola, udens..Cep loti biezu. Bet cepta cuguna panna uz valeja uguns un ar medu apziesta.. Garso izcili.
      3. Skola... ja.. par to jau pavisam driz!

      Delete
  3. Lasu vēlreiz un vēlreiz un esmu bez komentāriem :)

    Man jau vispār tīk pati doma, ka dodaties tieši uz Nepālu, kur palīdzība cilvēkiem tiešām nepieciešama.

    Un šķiet, ka jūsu Nepālas mamma ir fantastiska! :) Smejieties kopā ar viņu.

    Tāpat kā Danai, arī mani interesē tā skolas vide un bērni. Vai ir noderējusi kaut nelielā pieredze ar DC bērniem? Varbūt ir nepieciešama kāda palīdzība no mūsu puses? Lai gan ticu, ka esat pārrakuši internetu krustām šķērsām, varbūt tomēr kkā vēl varam līdzēt :)

    Smejieties, turieties un metiet kūleņus!
    agn.

    P.S - arī DC darbinieki apvaicājas par jums un sūta jums sveicienus :) Bērniem gan grūti izskaidrot Nepālas atrašanās vietu, bet viņu dzīvēs jau viss kas cits ir aktuāls. Starp citu, Maksis dabūja mājas arestu, kas ir nedēļas skaļākais stāsts, bet Mārtiņš O. ir aizsūtīts uz citu skolu Rēzeknē. Šodien nosūtīju projekta pieteikumu. Ja mums paveiksies, tad būšu izcīnījusi mums algotos darbiniekus un mācīsimies visdažādākās prasmes gan puikām, gan meitenēm.

    ReplyDelete
  4. Nice! Turās abi jūs! Sviecieni no Misijas centra [Gregorskolā], kur par jums lūdz!

    ReplyDelete
  5. Lasu - un viss, ko varu pateikt ir - jūs esat sasodīti bezbailīgi. Iemesties tādā vidē, nezinot ko sagaidīt. Apbrīnojami. Gaidu jaunus stāstus un bildes.

    ReplyDelete
  6. Viss ir tik aizraujošs,ka nevaru jau sagaidīt nākošos stāstus! Baudiet! :)

    ReplyDelete
  7. Lasi, cik gribi, tūrisma ziņas un portālus, bet ja kāds tā piedzīvo un izdzīvo valsti kā jūs, lieliski! Citas emocijas, cita pieredze :)

    ReplyDelete
  8. Visnotal interesanta pieredze. Lai izdodas!

    ReplyDelete